Uw interactief boek op Smartschool

Stap 1. Maak zelf interactieve boeken

Vanaf nu kan iedereen met het gratis programma iBooks Author van Apple, zelf interactieve handboeken maken en aanbieden aan de leerlingen. Op een zeer intuïtieve manier veranderen teksten, foto’s, filmpjes, animaties in geen tijd tot een professioneel ogend en écht interactief lesboek. Een meerkeuzevraag invoegen of een interactieve kaart maken … Het is een kwestie van op de juiste knop te klikken.

Stap 2. Plaats interactieve boeken op Smartschool

Met één klik kan een afgewerkt boek geëxporteerd worden. Op Smartschool krijgen ze een eigen plaats in de elektronische leeromgeving. Leerlingen downloaden met hun iPad de boeken die ze nodig hebben. Snel en handig. 

Stap 3. Meer activerende werkvormen dankzij de iPad en Smartschool

Vanaf nu kunnen lesboeken echt op maat gemaakt worden van leerlingen. Gedaan met loodzware schooltassen en schoolboeken. Eindelijk krijgt de leerkracht zélf de tools in handen om leerlingen te activeren. Zelfstandig leren en experimenteren op eigen tempo krijgen vanaf nu een nieuwe betekenis.

Activeer je leerlingen met eigen lesmateriaal

Het begin van een nieuw tijdperk

We bevinden ons op een keerpunt in de digitalisering van onze wereld. Digitaal wordt normaal. Ons onderwijs zal niet kunnen ontsnappen aan deze evolutie. Met Smartschool hebben we de voorbije jaren al grote stappen in deze richting gezet. We willen deze rol blijven spelen en u zo goed mogelijk ondersteunen.

12 antwoorden
 1. bregtv
  bregtv says:

  Vanaf nu kan iedereen met het gratis programma iBooks Author van Apple…
  Jullie horen me al komen… Is er ook een alternatief voor windows-gebruikers? 🙂

  • Smartschool
   Smartschool says:

   Neen, momenteel is er geen volwaardig initiatief voor iBooks Author. Apple lanceert een totaal nieuw concept. We vinden dit echter zo revolutionair en bruikbaar voor de Vlaamse scholen dat we het graag ondersteunen.

 2. Kris Petitjean
  Kris Petitjean says:

  Beste

  Proficiat met dit initiatief.
  Ik ga me ook eens aan het werk zetten om een eerste iBook te maken.
  Bij welke rubriek op Smartschool (binnen het eigen vak) kan ik het dan plaatsen?

  Even terzijde: als leraar geschiedenis ben ik geïnteresseerd in het voorbeeld over Ötzi dat hierboven staat. Is dit boek ergens te downloaden (al dan niet betalend)? Het ziet er echt mooi uit.

  Mvg
  Kris Petitjean
  leraar geschiedenis en creatief met ICT
  Koninklijk Atheneum, Tienen

 3. Smartschool
  Smartschool says:

  Je kan ze gewoon uploaden bij de ‘Documenten’, maar je kan ze eigenlijk in elke module plaatsen. Het formaat is overal ondersteund. Als je er via de iPad op ‘klikt’ zal het boek in iBooks gedownload en geopend worden. Je moet de update van iBooks (versie2) wel eerst geïnstalleerd hebben, anders zal het niet lukken.

  Deze boeken kunnen énkel met een iPad geopend worden. Voor PC en Mac zijn er nog geen readers beschikbaar. Wil je dat toch, dan zal je moeten exporteren naar PDF, maar dan verlies je interactiviteit.

  Tip: Als je een iPad2 hebt, kan je via Airplay het boek via je beamer projecteren. Als je een AppleTV voor je beamer hangt, kan dat zelfs draadloos. Zo heb je maximale bewegingsvrijheid in je lessen.

 4. Gwen Vergouwen
  Gwen Vergouwen says:

  Fantastisch initiatief van Smartschool. iBooks Author biedt enorme mogelijkheden om leren af te stemmen op maat van de individuele leerling zonder de leerkracht zijn/haar autonomie te ontnemen.
  Enigste voorwaarde is afstappen van handboeken en vervangen door een iPad per leerling. De schoolrekening zal snel dalen!

 5. Rik Coenen
  Rik Coenen says:

  Inderdaad een hele stap vooruit. Apple schijnt een serieuze gooi te doen naar de totale hegemonie in de onderwijswereld. Er zal nog een hele weg moeten afgelegd worden voor het veld overtuigd is, maar er is nu geen weg meer terug.

 6. Kris Petitjean
  Kris Petitjean says:

  Ik heb net een eerste boekje over de klassieke Griekse bouwkunst af en verrijkt met filmpjes, fotomateriaal, enz. Maar ik kan het echter niet uploaden bij documenten in mijn Smartschool: ik kreeg een melding dat ik maar max. 150 MB kan uploaden en mijn boekje beslaat 170 MB.
  Op welke manier krijg mijn iBook toch op Smartschool?

  • Smartschool
   Smartschool says:

   Kris, gebruik volgende werkwijze:
   Je kan via WebDAV je iBook uploaden naar je Mijn Documenten. (Gebruik Transmit op Mac, werkt supersnel.)
   Voeg hem daarna toe aan de documenten in je vak.
   Dat zou moeten werken tot bestanden van 1GB groot. Groter maak je je iBook ook best niet volgens de handleiding van iBook Author.

 7. H.degraen
  H.degraen says:

  Op een Apple computer staat,helaas,noodgedwongen Microsoft … Word is jammer genoeg een programma dat te vaak gebruikt wordt. Maar niet getreurd, je pakt je Worddocument op, laat het los ‘-) op je i-bookmaker en: tadaa, hier en daar wat herschikken en je bent klaar…
  En handboeken, wel die bestaan niet voor het vak dat ik geef…
  Nu Skore nog lees -en bewerkbaar op de iPad+de documenten gewoon te lezen op smartschool, zonder dat alles moet gedownload worden…. Hè,hè… We verlaten het dinotijdperk precies, langzaam maar …

 8. Yves Boermans
  Yves Boermans says:

  Uiteraard zijn de mogelijkheden van iBook indrukwekkend en gebruiksvriendelijk voor een leraar …
  als hij een Apple hebt.
  Het is fantastisch als een leerling op zijn e-device (smartphone, tablet …) dergelijk interactief boek kan gebruiken …
  als hij een Apple (iPhone, iPad) heeft.

  Mijn raad: laat we ons niet verblinden door de huidige mogelijkheden van gesloten technologie maar denk op termijn. Maak je lesmateriaal met gesloten technologie of in een formaat dat iedereen kan gebruiken op gelijk welk e-device? Of is goed en attractief onderwijs voor de leerlingen enkel het monopolie van 1 fabrikant?

  • Erik van Deurzen
   Erik van Deurzen says:

   Volgens mij haal je een paar dingen door elkaar. epub is een open formaat, dwz dat ook andere apparatuur toepasbaar is, zodra de rest van de industrie de tijd heeft gehad om eea te kopieeren. Dit heeft niets met open of gesloten technlogie te maken.

   Het wordt tijd dat het onderwijs innovatiever wordt, zodat we zsm van ouderwetse boeken en te zware boekentassen afkomen.

   Elke leerling een iPad. Hoe eerder hoe beter.

Reacties zijn gesloten.