Explania in Smartschool: werk mee aan een filmpje

Explania (voorheen “Animated Explanations”) is een website met animatiefilmpjes over allerhande onderwerpen, waarbij “uitleg” centraal staat.  Op www.explania.com vind je honderden educatieve filmpjes in rubrieken als gezondheid, technologie, computer, geld en werk, … en dit in 3 talen.  De animaties worden rechtstreeks in Smartschool aangeboden, zodat leerkrachten er relevante filmpjes kunnen uitpikken en aan hun leerlingen aanbieden.

Explania opende onlangs zijn platform voor externe bijdragen.  Dit kan op 2 manieren.  De eerste manier is door het sturen van feedback en suggesties op filmpjes die in productie zijn.  Je kan dan voor de finale afwerking al bekijken hoe een filmpje er zal uitzien en wat de inhoud zal zijn.  Een voorbeeld is deze nieuwe animatie over Anticonceptie, waarvan je een preview kan zien op https://www.explania.com/nl/animaties/detail/welke-anticonceptiemiddelen-bestaan-er.  Je kan er ook de tekst bekijken die de commentaarstem zal inlezen.  Heb je ideeën voor verbetering, dan kan je die doorsturen naar Explania, zodat er rekening mee kan gehouden worden bij de verdere afwerking.

Een tweede manier van meewerken aan Explania is het maken van nieuwe animatiefilmpjes.  Heb je een goede pen, kan je iets goed uitleggen en bij die uitleg goede didactische animaties verzinnen, dan kan je zelf een script of storyboard van een animatie schrijven.  Kan je zelf animaties maken in bv. Flash of After Effects, dan kan je je kandidaat stellen om nieuwe filmpjes te animeren.  Meer informatie over dit “Co-creatieprogramma” van Explania vind je op https://www.explania.com/nl/uw-animatie/meewerken-aan-explania.

Voor vragen of suggesties kan je ook rechtstreeks terecht bij de mensen van Explania via https://www.explania.com/nl/over-ons/contact

Gepubliceerd op 9 februari 2011