Swekey

Beveilig Smartschool met een USB-sleutel

Er bestaan in de meeste scholen richtlijnen over het gebruik van een goed en veilig wachtwoord. Zo zou een ‘goed’ wachtwoord best bestaan uit een combinatie letters, cijfers en rare tekens. Best iets wat enkel jij weet en liefst geen al te logische zaken zoals geboortedata, namen van je kinderen, etc…

Veelal leidt dit tot zulke ‘moeilijke’ wachtwoorden dat de leerkracht besluit dit wachtwoord maar te noteren in zijn agenda… en weg is de beveiliging. Want waar ligt die agenda? Inderdaad, op de hoek van de lessenaar. En wie zit er meestal vooraan op de eerste rij in de klas… inderdaad: niet de engeltjes, maar wel de bengeltjes…

Hoe zit dat nu eigenlijk met een eenvoudige afdoende beveiliging? Bestaat dit überhaupt? Wel, er zijn 3 niveaus hoe je je gegevens kan beschermen:

  • iets weten: een wachtwoord
  • iets bezitten: USB-sleutel, e-ID, kaartlezer, …
  • iets zijn: vingerafdruk, irisscan, …

Vooral de combinatie van bovenstaande manieren zorgt voor een veel sterkere beveiliging. Met Smartschool kan je de eerste 2 opties al combineren.

Naast een gebruikersnaam en wachtwoord kan elke Smartschoolgebruiker beslissen om zijn profiel extra te beschermen met een Swekey. Dit is een USB-sleutel die veel gelijkt op een kleine USB-stick. Elke Swekey is uniek en bevat een speciale code. Enkel als deze aanwezig is in de USB-poort van de computer én je het juiste wachtwoord dat aan deze Swekey gekoppeld werd invoert, zal je toegang krijgen tot Smartschool.

Door gebruik te maken van een Swekey zijn persoonlijke gegevens veel beter beschermd.

Enkele voorbeelden:

  • Als je je wachtwoord doorgeeft aan een collega kan je zelf nog steeds aanmelden in Smartschool. Geef je je Swekey af, kan je er zelf niet meer in!
  • Ook als je aangemeld bent, dient de Swekey in de USB-poort aanwezig te blijven. Trek je hem er uit, dan blokkeert Smartschool.
  • Iets ingewikkelder en technischer: session hijacking, of het ‘kapen van een actieve sessie’ is niet langer zinvol omdat de sessie waardeloos is zonder te beschikken over de Swekey.
Swekey in laptop

Swekey USB-sleutel in laptop

Wie overweegt best het gebruik van de Swekey?

Personen die binnen Smartschool toegang hebben tot belangrijke, gevoelige informatie en zij die instaan voor het beheer zouden best altijd een Swekey gebruiken. Maar ook gewone leerkrachten die hun puntenboekje en leerlingdossiers beter willen beveiligen zullen met de Swekey geholpen zijn.

Waar kan ik zo een Swekey kopen en hoeveel kost dit?

Deze USB-sleutel kan uitsluitend online gekocht worden via www.swekey.com. De kostprijs bedraagt ongeveer 15 EUR per stuk. Voor groepsaankopen vanaf 10 stuks vraag je best een aparte offerte aan via orders@swekey.com. Vermeld hierbij de promo-code ‘Smartbit’.

Een Swekey kan je trouwens met meerdere websites gebruiken. Populaire CMS’en zoal Drupal, Joomla, WordPress, phpBB en Mediawiki kan je ook beveiligen met deze USB-sleutel.

Waarom kiest Smartschool voor Swekey en (nog) niet voor de e-ID?

Smartschool is toegankelijk vanaf elke PC/Mac. Een USB-poort en en kleine softwaretool volstaan om de Swekey te kunnen gebruiken. Een aparte kaartlezer met speciale software en de installatie van certificaten is dus niet nodig. Ook de bruikbaarheid van de Swekey op andere webplatformen vinden we een grote meerwaarde.

Swekey settings

Instellingen Swekey in Smartschool

Gepubliceerd op 23 september 2010