Smartschool Handelingsplannen

Sommige leerlingen hebben nood aan extra zorg. Het proces dat een school hiervoor uittekent, verloopt via het ‘cyclisch proces van handelingsplanning’. Speciaal voor deze leerlingen hebben we software ontwikkeld: handelingsplannen. Samen met de begeleidingsdiensten van de onderwijskoepels proberen we scholen maximaal te ondersteunen. Dit is een uniek stukje software!

Handelingsplannen
Handelingsplannen

Cyclisch proces

Het cyclisch proces van handelingsplanning is een beproefde methode om het onderwijsaanbod af te stemmen op de individuele hulpvragen van leerlingen. Kenmerkend is het voortdurend streven naar vernieuwing en verbetering.

Dit proces was de leidraad bij de ontwikkeling van dit onderdeel. Voor elke deelstap zijn er specifieke stappen in de software uitgewerkt. In de dagelijkse werking binnen je school vormt deze module een handige manier om het proces vorm te geven.

Zoeken

Ontwikkelingsdoelen en competenties

Binnen het buitengewoon onderwijs wordt er gewerkt met ontwikkelingsdoelen en opleidingsprofielen. In Smartschool zijn deze omvangrijke lijsten standaard aanwezig voor alle opleidingsvormen. Je hoeft dus zelf geen doelen over te typen of te importeren. Ze staan er, klaar voor gebruik!

Standaard zijn alle officiële ontwikkelingsdoelen én competenties van BuSO OV1, OV2 en OV3 aanwezig. Voor BuBaO kan je aan de slag met alle ontwikkelingsdoelen van Type 1, Type 2, Type 3, Type 7 en Type 8.

Eenvoudig in werking

Het is heel gemakkelijk om ingewikkelde software te maken… Aan dit stukje software werd meer dan 4 jaar gewerkt. Het werd uitvoerig uitgeprobeerd door scholen die betrokken waren bij de ontwikkeling. Het is grondig getest op zijn correcte en eenvoudige werking.

Afwezigheden en Adresboek

Flexibel in opbouw

Toch is er voldoende ruimte gelaten zodat elke school het proces naar haar eigen hand kan zetten. Elke school functioneert immers in haar eigen context en die is altijd uniek. Handelingsplanning gaat over leerlingen – mensen – individuen. Software moet zich daaraan aanpassen, niet omgekeerd!